27 January 2011

::hutang yang perlu dibayar::

JUMLAH PINJAMAN : RM 1xxxx.00
JUMLAH BAYARAN DITERIMA : RM 5xxx.00
BAKI PINJAMAN : RM 6xxx.00

hurmmm....masih lagi berbaki banyak hutang aku...setelah mendapat surat amaran menyatakan aku perlu membayar tunggakan almost 5riban, aku mula la rasa macam takut la konon²nya.. ;p aku pun hairan lah jugak kan sebab aku bayar tiap² bulan tapi tetap jugak sampai surat menyatakan aku tak bayar dan perlu membayar tunggakan itu...hekkk...terus lah aku nak marah kan...

call pihak yang berwajib bertanya tentang kes itu..aku bertanya la kenapa pulak sampai surat amaran sedangkan aku bayar setiap bulan walaupun ader jugak bulan yang tak terbayar disebabkan mempunyai lain-lain perbelanjaan yang tidak dapat dielakkan...tapi takde lah sampai 2 3 bulan tak bayar...sekadar miss sebulan jer..uhuhuhu then pihak berwajib itu cakap aku tak bayar ikut rate yang ditetapkan...haisshhh aku pun memang terlupa rate setiap tahun itu akan berubah...jadual pembayaran diberi ketika kontrak perjanjian pinjaman diberikan...masalahnya cik kak oii...kontrak itu sudah lama masa zaman pembelajaran dulu...sudah lupa kat mana ianya berada...mungkin sudah dihanyutkan banjir... T___T sepatutnya la kan pihak berwajib itu kena la bagi balik surat nyatakan sekali rate bayaran bulanan mengikut tahun semasa...kalau boleh bagi pada setiap tahun mungkin untuk mengingatkan peminjam itu...

tapi sedikit ketidakpuasan hati la bila mana aku yang buat bayaran ini mendapat surat amaran itu kan..ader sesetengah kawan aku yang membuat pinjaman yang sama pun takde pulak kena..sedangkan dia belum membuat bayaran balik pun...tapi tidak mengapa lah kan..saya redha jer la..dah nasib aku kan...ehh...sekejap saya sekejap aku...takpe lah malas nak tekan backspace...hahahaha setelah berunding dengan pihak berwajib, aku mintak la nak bayar dalam 1riban dulu sebab aku memang sedang memerlukan duit sekarang untuk urusan yang perlu diselesaikan...tapi pihak berwajib menyuruh aku bayar separuh daripada tunggakan itu...takpe lah aku pun bayar jer lah kan daripada sampai surat saman kan baik lah bayar dengan segera... T__T mungkin la jugak ader hikmah disebalik semua yang terjadi ini...

sebenarnya kejadian ini sudah lama berlaku..kira² pada penghujung tahun lepas...tapi sajer jer nak buat cerita jugak kan....lalallalala


::Thanks For Reading. Feel Free To Drop Your Comment::

3 kata-kata dari kam0o yang sweet/macho:

✿ y a t i e.sb ✿ said...

cik yatie pn skang ni tengah dibebani dgn hutang mse study..
huhu..mase pinjam tak ingt ye..
bile nk bayar balik..huhu sayang sgt rase duit tu..tol tak?
now kptm dok ptng dr gaji..
aisehhh..lari jugak bdget every month..da la main bt potongan je..tnpa sebarang penjelasan..hehehe

a_Jay said...

bongokkk..apsal x kluar kan cite tahun 85? masa tu dh keluar dr perut mak ke blm???

nickindajungle said...

yatie: tuh la kan...x sabo rasanyer nak abiskan utang tuh..tinggal lagik 6riban...kalo sebulan byr 1riban...6 bln la leh abis..tp xtermampu der nak byr sebyk itu sebulan..hahaha

jurenn: hei dear...biasa la kwn mu neh kan malas..time dia rajin dtg nak hapdet..tak kisah la nak korek citer masa zaman dlm peuwt pun...kahkahkah
85?? aku br nak msk 3 thn...ngeh3