26 May 2011

::Alhamdulillah...Terima Kasih Atas KurninaanMu::

macam mana nak mulakan cerita ini yer...hehehe pertama sekali Syukur aku panjatkan kepadaMu Ya Allah atas kurniaan yang sangat bermakna dalam hidup aku sekeluarga...kalau dulu aku hanya mengimpikan bila saat itu akan tiba...tapi sekarang saat itu datang jugak kepadaku...walaupun bermacam dugaan yang harus aku terima disaat ini tapi aku sangat² bersyukur...aku tahu itu hanyalah untuk sementara saja...

hurmmm....mesti u ols tertanya-tanya kan ianya tentang aper? kihkihkih...ekceli ader la kaitan dengan entri yang lepas yang aku selalu sakit² sampai kena masuk air tuh...pada bulan lepas lagi badan aku dah mula rasa tidak bermaya...asyik muntah² plus pening² kepala...disebabkan aku neh kan banyak aktiviti dan agak aktif bersukan..jadi untuk memastikan aku masih lagi boleh menjalankan aktiviti aku seperti biasa, aku pun jalani la ujian bagi memastikan aku bebas dari segala halangan untuk tujuan itu...suatu hari tuh en.suami telah belikan aku pregnancy test kit...al-maklum la tanda² untuk itu macam sudah ader kan...di pagi yang hening itu aku pun buat la ujian itu...kata rakan en.suami lebih elok check pada waktu pagi..aku pun ikut jer la nasihatnya itu...bila sudah siap tengok resultnya...toingggg!! Alhamdulillah positif...hihihi rasa macam tak percaya pulak tapi hasilnya memang betullah...cepatnyer rezeki itu datang kepadaku...

selepas kejadian itu keadaan aku rasa macam makin menjadi-jadi pulak dengan pening² dan muntah²..rasa sampai tidak tertahan dah...dua minggu lepas tuh baru aku pergi klinik nak buat check up...nurse tuh siap tanya lagi "macam mana, happy ker bila dah mengandung?"..mau tak happy nyer nurse...mestilah happy kan...saat yang ditunggu-tunggu oleh pasangan yang sudah mendirikan rumahtangga...

mulai dari hari itu aku kena pergi check setiap bulan..next visit aku adalah hari rabu lepas...aku amik cuti sebab en.suami pun amik cuti temankan aku pergi check up untuk kali kedua...kali neh jumpa doktor untuk scan...dah buat pemeriksaan macam biasa tibalah time jumpa doktor pulak...masa doktor scan tuh nampak la kecik lagi sebab baru 11 minggu kan...rasa macam tak percaya pulak bila tengok scan tuh...yer lah kan first time tengok real dengan mata sendiri...dah siap scan tuh doktor tanya la macam mana keadaan...aku cakap la yang aku muntah teruk..makan jer muntah...nak makan pun takde selera...then aku tanya la doktor cemana nak atasinya or ada effect tak dengan kandungan kan...itu la yang doktor suruh aku pergi makmal untuk buat urine test macam kat dalam cerita entri yang lepas itu..sila rujuk disitu lah...ngee~~~

dah siap result..jumpa doktor then doktor cakap resultnyer +1 means kandungan air dalam badan aku agak kurang la...aku diberi cuti sakit sebanyak 2 hari coz esoknyer kena datang check up lagi...kena la badan aku dimasukkan air sebanyak satu botol jer...masa kat dalam bilik prosedur tuh time air dah nak abis...ader la nurse datang menunggu nak cabut jarum sementara tunggu air tuh abis kan...sempat la sembang² ngan nurse tuh...dia tanya la alahan teruk ker? aku kata teruk jugak...asyik muntah² jer..makan jer muntah sampai takde selera nak makan...nurse tuh cakap, dalam 5 bulan neh macam tuh la...lepas tuh dah ok..dia pesan jangan makan benda yang berminyak sangat dan yang pedas²...walaupun takde selera kena makan jugak...kalau takleh makan nurse tuh pesan suruh minum air soya ker...terima kasih yer nurse atas nasihat yang diberikan... *kena la belajar minum air soya lepas neh... +___+*

sesudah itu, aku pun pergi amik ubat..dapat la ubat muntah yang aku perlu telan setengah jam sebelum makan...then tapau makanan dan balik umah..esoknyer datang buat ujian lagi dan jumpa doktor...hasilnya sudah negatif means sudah ok...doktor tanya la ada muntah² lagi ker tak..aku cakap sejak semalam belum muntah² lagi...then terus pergi makan dan balik umah...sampai jer kat umah, keluar jer kereta uwekkkk!!! terus muntah lagi...tapi tak lah teruk sangat...biasalah aku takleh lari dari keadaan itu dalam dua tiga bulan neh...aku la yang harus kuatkan semangat aku untuk datang kerja...dah beberapa kali jugak aku amik cuti kecemasan sebab memang takde daya nak bangun..dua hari lepas aku muntah teruk lagi dan semalam aku EL lagi...kuatkan lah semangat aku menempuhi dugaanMu Ya Allah...sehingga terniat dihati aku nak sajer aku amik cuti tanpa gaji selama sebulan...huhuhuhu

kepada teman-temanku snow dan eza...cukop² la spekulasi kamu duk berjeng..jeng..jeng...itu...maap ler bukan niat untuk merahsiakan cuma masa itu belum tiba lagi untuk diri ini bercerita..anyway i'm waiting good news pulak dari kamu wahai puan snow...hehehehe

dekat opis aku neh 3 orang termasuk aku yang melangsungkan perkahwinan pada waktu yang sama...Alhamdulillah kesemuanya telah dikurniakan rezeki itu...bak kata rakan opis tadi..korang neh sama² kahwin pastuh sama² pulak mengandung...sudah rezeki kan..syukur Alhamdulillah...


::Thanks For Reading. Feel Free To Drop Your Comment::

9 kata-kata dari kam0o yang sweet/macho:

esarli budak baik said...

alhamdulillah.. gembira nyer dgr nicki dah pregnant.. tahniah yer..
snow insyallah.. harap mcm tuh la jugak.. ^__^

lea said...

alhamdulillah........jg leklok bb n dr u...moga selamat mlahir kn bb yg sh0mell n gebussss :D

nickindajungle said...

snow & lea: alhamdulillah...syukur sgt2..insyaallah kamu pun bakal menyusul juga...aii doakan yg terbaik utk kalian... ^__^

IeYzA azmIEy said...

nicki...pesal nama sayer tak ada utk kamo0 waiting da go0d news.. *wink* hahahahha!!
pape pon tahniah dear... sayer akan jadik "cik eza" sukerrrnyerr!!!

nickindajungle said...

ahaks..kamu pong mau jugak ker...kamu tak pernah pong sebut kamu mahu..jadik saya andaikan kamu tidak mahukan nyer lg buat masa skang..tp kalo kamu mahu jugak..saya pong doakan jugak la untuk kamu dan semua kwn2 saya yg lain... ^___^

mar mawar said...

Tahniah....
Patut pun sekian lama xnmpk Pn Nick ber'on9'....
bakal jd mama jugak...(tumpang gembira) hihihi

IeYzA azmIEy said...

hahahaha...sayer mau tapi tahun depan ^_^
saperlah yg tamaukan anak, cuma sekarang sayer menunggu masalah selesai dan kewangan stabil... insyaAllah... tahun depan kalau ada jodoh ada rezeki... sayer pong mau juga

nickindajungle said...

mama: mudah-mudahan selamat semuanyer...nnt muleh la mintak tips nak atasi alahan... ^__^

eza: moga2 hasrat u itu tercapai..aminn...

IeYzA azmIEy said...

harap2nya... insyaAllah... Amin ya rabbal alamin!