13 March 2013

Baby's Food - Bihun Sup




Setiap hari mesti pening kepala nak masak apa la untuk si hero tecik aku tu untuk makan petang/malam...huhuhu biasanya akan bagi makan roti, pancake, bubur nasi atau makanan-makanan lain yang boleh ditelan untuk si hero aku yang baru ada gigi tiga batang...hikhikhik satu tahun tiga bulan baru tumbuh gigi tiga batang...gigi yang masih lagi fresh tau....hahahahaa

Bukan takat makanan anak jer buat aku pening...maskaan untuk si bapaknyer jugak perlu disediakan...untuk aku sendiri kalau rasa lapar baru aku masak lebih...kalau tak aku hanya makan roti atau biskut jer...tengok pada tahap kelaparan perut lah.....kalau kelaparan yang maksimum haruslah memasak dengan berlebihan sedikit... kalau kelaparan itu pada tahap yang minimum cukuplah air milo dengan roti ajer...hewhewhew dietkah??? teng..teng..teng...

Semalam duk tengok-tengok group penyediaan makanan untuk baby nie, ada lah terjumpa yang buat bihun sup nie...katanya 8 bulan ke atas dah boleh bagi makan bihun...so, aku tak ikut resepi tu pun...just masak sama macam bubur jugak lah...cuma tumis sikit bawang then buat la sup biasa jer...letak ayam dengan carrot...bihun tu aku kacau-kacau bagi dia hancur sikit sebab anak aku kan belum mepunyai gigi yang cukup untuk mengunyah...sampai sekarang masih lagi makan bubur nasi....cuma dah tak blend macam dulu-dulu la...nasi ada jugak bagi tapi sangat...sangat...sangat...lah jarang...sebab nanti poo..poo dia keras....huhuhuhu ajar makan sikit-sikit jer dulu...

Okeh lah itu saja nak membebel... Tata!!


::Thanks For Reading. Feel Free To Drop Your Comment::

4 kata-kata dari kam0o yang sweet/macho:

zaizaluvme said...

bagus ibu ini... rajin!
lau nk bg poo poo lancar tanpa keras and sembelit. org kata bg mkn VCO Liquid... elok utk baby dan ibu....

nickindajungle said...

kenkadang jer poo poo keras sebab mkn nasik keras kan...
kena rajin sebab nak bagi dia makan masakan ibu sahaja...hewhewhew

mama aisy said...

wah ibu nicki pong sudah tambah hebat la d dapur yer.. thehehehe..

nickindajungle said...

takde lah puan snow...hadif dah ada gigi jadi kalo kat umah tu kita tgh makan dia sibuk nak makanan kita...tak nak dah mkn bubur...dah boring kot...ari tu buat nasi goreng...byk gak dia mkn...tp mcm biasa lah nasik goreng yg sesuai utk dia bkn mcm nasik goreng kita...skang nak kena masak 2 kali la...mknan ibu bapa dan makanan anak...tgh mencarik resepi utk mkn malam dia nie...